<

Het voorkomen van dwang, pijn en angst bij kinderen

Sinds ik met Mantelmama begonnen ben, heb ik nog nooit zo weinig blogs geschreven. En dat heeft een reden…

Eind november vond het allereerste Europese congres plaats op het gebied van het voorkomen van dwang, pijn en angst bij kinderen (in vaktermen: procedurele sedatie en analgesie). Ik wist al bijna een jaar dat ik dit congres mocht gaan openen. Een enorme eer en heel spannend, maar ik had er ook veel zin in. Hoe gek dat in deze context misschien ook klinkt.

Het was voor mij een jaar waarin dit onderwerp vaak door mijn gedachten ging. Een jaar lang van ideeën uitwerken, woorden geven aan mijn gedachten, voorbereiden, bijschaven en aanscherpen. Ook heb ik jullie in 2 blogs meegenomen in mijn eigen ervaringen met mijn dochter Bommel rondom dit onderwerp. Het heeft dan ook veel van mijn tijd gevraagd, naast mijn andere werkzaamheden en de zorg voor mijn gezin. Deze besteed ik er echter met liefde aan, want het geeft me enorm veel energie om te kijken hoe we het voor alle kinderen die in het ziekenhuis komen, zorgintensief of niet, of die zorg thuis krijgen beter kunnen maken.

Aandacht & bewustwording
Eind november draaide voor mij dus om het PROSA2018 congres. Er waren 350 zorgprofessionals uit 21 verschillende landen aanwezig. Kinderartsen, anesthesiologen, kinderverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, spoedeisende hulp artsen, psychologen, vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen, etc. Op woensdag vond er in een kleine setting nog een pre-congres workshop plaats. Ook ik mocht hieraan deelnemen. Daarmee stond eigenlijk die hele week voor mij in het teken van het voorkomen van dwang, pijn en angst bij kinderen. Een mooie gelegenheid om hier extra aandacht voor te vragen en meer bewustwording te creëren, vond ik. Op mijn Mantelmama sociale media zijn dan ook meerdere berichten rondom dit onderwerp aan bod gekomen.

Wat een ervaring!
Wát was dit congres een ervaring! Ik heb de pioniers mogen ontmoeten die zich soms al 20 jaar voor dit onderwerp inzetten. Ik heb inspirerende voorbeelden gezien van hoe het wél moet en dus ook kan. Kinderen die zonder dwang en in de juiste omstandigheden heel goed een medische handeling ondergaan. Ik ben ook blij dat er veel Nederlandse artsen waren die deze belangrijke boodschappen allemaal meenemen naar hun eigen ziekenhuizen en collega’s. En ik ben dankbaar dat ik ons verhaal heb mogen vertellen en daarmee dit congres heb mogen openen. Ikzelf blijf dan ook nauw bij dit thema betrokken en ik houd jullie via mijn blog en sociale media op de hoogte van de ontwikkelingen en van onze persoonlijke zoektocht om Bommel zonder dwang te kunnen behandelen.

PedTalk
Deze column sluit ik graag af door het woord te geven aan Dr. Piet Leroy. Hij is kinderintensivist in het Maastricht UMC+ en mede-initiatiefnemer van het PROSA2018 congres. Hij heeft een PedTalk gegeven in 2018. Deze Talk is wat mij betreft een must see voor alle zorgprofessionals die binnen de kindergeneeskunde / kindzorg werken. Link: PEDTALK2018