Cystic Fibrosis

Een zeldzame ziekte die de longen van kinderen treft

Heeft u wel eens een minuut lang met uw neus dicht door een dun rietje proberen te ademen? Dit is wat sommige kinderen met Cystic Fibrosis dagelijks meemaken.

Normaliter zorgen de deurtjes in onze cellen ervoor dat water en zout gemakkelijk de cellen in en uit kunnen stromen. Bij kinderen met Cystic Fibrosis is het slijm in deze cellen uitzonderlijk taai geworden zodat de deurtjes moeilijk meer opengaan. Schadelijke stoffen en bacteriën stapelen zich op, zodat de longen en andere organen beschadigd raken. Echter, beschadiging is niet het enige gevolg, want de longen raken ook gevoeliger voor infecties.

Cystic Fibrosis is dodelijk omdat de longen uiteindelijk niet meer kunnen functioneren. Kinderen stikken zo in hun eigen slijm. Hoewel niet alle vormen van Cystic Fibrosis even zwaar zijn, is de ziekte voor alle patiënten dodelijk. Cystic Fibrosis is een aangeboren ziekte.

De oorzaak van het taaie slijm bij Cystic Fibrosis is een fout in bepaald type eiwit. U kunt eiwitten zien als een ketting van kralen die het lichaam in de juiste vorm moeten vouwen om ze goed te laten werken. Dit vouwen gaat bij Cystic Fibrosis niet goed. Medicijnen kunnen de oorzaak van de ziekte aanpakken, waardoor de deurtjes in cellen ook weer goed opengaan. Echter, we hebben een combinatie medicijnen nodig om alle soorten van Cystic Fibrosis te kunnen aanpakken.

Professor Braakman van het instituut voor Biochemie in Utrecht wil deze combinaties van medicijnen ontwikkelen, maar omdat Cystic Fibrosis een zeldzame ziekte is, hebben veel gebruikelijke, commerciële financiers moeite het onderzoek te bekostigen. Wij hopen dat u ons en professor Braakman wel van dienst wil zijn, want het betreft een prachtig onderzoek, waarmee we deze vreselijke ziekte uiteindelijk kunnen genezen.

Muco & Friends heeft als doel geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar Cystic Fibrosis en het organiseren van publieksacties om de ziekte onder de aandacht van het publiek te brengen. Zij maken hiervoor onder andere gebruik van Muco, een schattige knuffelaap. Wij werken met hen samen om het bovenstaande onderzoekproject mogelijk te maken.