In Nederland leven ongeveer vierhonderd patiënten met ernstig chronisch Darmfalen. Patiënten met Darmfalen kunnen onvoldoende eten of drinken, bijvoorbeeld doordat zij geen darmen meer hebben. Zij zijn daarom levenslang afhankelijk van voeding die door de patiënt zelf via een infuus in de bloedbaan wordt toegediend.
Het grote risico aan voeding via de bloedbaan is het krijgen van een bloedvergiftiging. Wanneer er aan een bloedvergiftiging wordt gedacht bij een Darmfalen patiënt, dan wordt bloed afgenomen voor kweken. Pas dagen later weet de dokter welke bacterie de bloedvergiftiging veroorzaakt en wat de juiste behandeling is. Ondertussen wordt al met antibiotica gestart, maar het is de vraag of dit de juiste antibiotica voor de bacterie is.
Het is daarom belangrijk om sneller een bacterie aan te kunnen tonen om zo een betere behandeling te kunnen starten voor Darmfalen patiënten.
De onderzoekers hebben de afgelopen jaren in het Radboudumc onder leiding van dr. Geert J.A. Wanten hard gewerkt aan de ontwikkeling van een DNA-sneltest. Uit de onderzoeken bleek dat ze al binnen 4 uur een ziekteverwekker konden aantonen in bloed.
Nu willen de onderzoekers met dit huidig onderzoek de DNA-sneltest in de praktijk gaan gebruiken en daarvoor hebben ze uw steun nodig! Door bij te dragen aan dit onderzoek kunnen ze de DNA-sneltest onderzoeken in het ziekenhuis en daarmee patiënten sneller en met de juiste antibiotica behandelen. Hierdoor worden patiënten sneller weer gezond en kunnen zij eerder naar huis. Dit bespaart daarbij ook weer medische kosten en voorkomt het onjuist gebruik van antibiotica.
Hartelijk dank voor uw steun aan Stichting Zeldzame Ziekten Fonds waarmee u hen helpt de Darmfalen patiënten weer sneller gezond te krijgen!
Voor een kort informatief filmpje over het onderzoek, zie:
https://www.youtube.com/watch?v=Vphwsv5jvQA
Doneer nu: en steun ons