Sint Verbindt Rally

Verslag Sint Verbindt Rally

[layerslider id=”3″]

Meer dan zeventig kinderen met een zeldzame ziekte zijn afgelopen zaterdag in de schijnwerpers gezet. Zij reden mee in de sportieve en luxe auto’s die bestuurders via het Zeldzame Ziekten Fonds beschikbaar hadden gesteld. Op volle snelheid stoven zij over de airstrip van Rotterdam-The Hague Airport. Het resultaat was stralende gezichtjes en trotse papa’s en mama’s. “Hartverwarmend,” aldus Iselle van Ruijven, fondsenwerver bij het Zeldzame Ziekten Fonds. “Dit is waar we het allemaal voor doen!”

Een van de deelnemers was de zevenjarige Quinten Riedijk uit Hoogvliet. Quinten heeft een stofwisselingsziekte waardoor hij functioneert op het niveau van een driejarige. Quinten en zijn moeder Heleen stappen in een goudkleurige Porsche Macan S van Porsche Centrum Rotterdam. ,,Dit zijn de dagen die ons verdriet een beetje goedmaken,” zegt Heleen. Quinten schrikt als de auto ineens met volle vaart vooruit gaat over de airstrip, maar schiet vervolgens in de lach. Als hij uiteindelijk bij de finish komt wil hij het liefste terug naar de auto om nog een rondje te maken.

Het Zeldzame Ziekten Fonds organiseert al tien jaar evenementen zoals de Jan Lammers ZZF Rally in oktober. Maar in verband met het tienjarig jubileum wilden zij iets unieks doen. Voorzitter Charles Ruijgrok: “Het Zeldzame Ziekten Fonds doet er alles aan om kinderen de pijn en het ongemak van hun zeldzame ziekte te doen vergeten – al is het maar een moment. Dat is vandaag zonder meer gelukt!”

Mensen met een zeldzame ziekte hebben het helaas dubbel zo zwaar. Ruijgrok: “Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben met een ziekte te maken, maar er is niemand die hun ziekte heeft. Met een zeldzame ziekte heb je dus nauwelijks lotgenoten. Verder wordt vanuit de medische industrie en de overheid nog steeds weinig aan het probleem van zeldzame ziekten gedaan. Daarom bestaan wij!”

De auto’s finishten in de vliegtuighangar naast World Hotel Wings, die voor de gelegenheid was omgebouwd tot feestlocatie. Burgemeester Ahmed Aboutaleb hield een toespraak en ook Sinterklaas mocht niet ontbreken. Alle kinderen gingen uiteindelijk met cadeaus naar huis.