Darmfalen – studie naar een marker voor verbetering voeding

Darmfalen betekent dat de darm onvoldoende werkt om voeding op te kunnen nemen. Doordat de voeding niet (volledig) door de darm wordt opgenomen, ontstaan er klachten van diarree, spugen, buikpijn en verminderde groei. Om te kunnen groeien en ontwikkelen zijn kinderen met darmfalen afhankelijk van speciale voeding die direct in het bloed wordt toegediend via een groot infuus, parenterale voeding genoemd.

Oorzaken van darmfalen zijn – een te korte darm, doordat de darm niet goed is aangelegd of een deel van de darm operatief is verwijderd, een darm die niet normaal beweegt of een darm met een afwijking in de cellen van het slijmvlies waardoor geen of weinig voeding kan worden opgenomen. Darmfalen is niet altijd helemaal te verklaren en vaak gaat het om een combinatie van factoren. Darmfalen kan direct of kort na de geboorte optreden, maar ook op latere leeftijd.

Er bestaan geen medicijnen om de darm te genezen. Soms heeft de darm tijd nodig om zich te herstellen, soms is er ook verbetering te constateren door groei en ontwikkeling van de darm. Dit herstel kan maanden tot jaren in beslag nemen

Het doel van dit onderzoek is om een marker te vinden die in de dagelijkse klinische zorg kan helpen met de beslissing om de voeding via de darmen op te hogen en de infuusvoeding af te bouwen. Op dit moment is er nog geen marker beschikbaar.

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om met de opgedane kennis de behandeling van kinderen met darmfalen te verbeteren, doordat de voeding op het individuele kind kan worden afgestemd. Doordat de darm minder overbelast wordt, zal er minder lang infuusvoeding nodig zijn, met hierdoor minder kans op complicaties. Dit zal leiden tot een effectievere behandeling en een betere kwaliteit van leven (QOL) voor kinderen met darmfalen.

Het onderzoek is onderdeel van een grotere prospectieve observationele studie bij kinderen met darmfalen. Alle kinderen met een aangeboren afwijking van de darmen of waarbij er een stuk darm verwijderd is kunnen meedoen. Op dit moment doen er 20 kinderen mee. Het onderzoeksteam wil in totaal circa 60 kinderen bestuderen, waarvan een gedeelte chronisch darmfalen zal hebben en de rest een kortere periode afhankelijk zal zijn van infuusvoeding.