8 x kinderlogica à la Bommel

Als ik een slab aan krijg, ga ik eten. En als ik in de autostoel gezet word, ga ik ergens naartoe. Het een is het vanzelfsprekende gevolg van het andere. Zo koppelen kinderen zaken aan elkaar en gaan ze voor hen een logisch geheel vormen. Bommel heeft haar eigen kinderlogica en dus haar eigen blik op wat wel en niet klopt…

Zo horen een auto en slapen niet bij elkaar
Afgelopen zomervakantie besloten we nog 1 x ‘s nachts te gaan rijden. Dat liep tot nu toe altijd als een zonnetje. Afgelopen zomer kwamen we er echter achter dat dit in Bommels hoofd niet langer klopte. Slapen doe je in bed, niet in de auto! Het werd ons pijnlijk duidelijk toen ze op de heenreis al erg veel mopperde en het presteerde tot half 1 ‘s nachts wakker te blijven. We dachten toen nog dat we het mogelijk mis hadden, maar op de terugreis herhaalde hetzelfde tafereel zich. Ze keek ons ook echt aan met een blik van: verwachten jullie nu dat ik hier ga slapen? Dacht het niet! Dat was dus de laatste nachtelijke rit.

Een borstel is niet om je haren mee te kammen
Bommel heeft een paar jaar terug borsteltherapie gehad. Met een speciale borstel geef je diepe druk op het lichaam. Je gaat er onder andere mee over je armen en benen. Dit helpt met het verwerken van prikkels en het beter ervaren van het eigen lichaam. Ook nu nog gaat Bommel, als ze maar iets borstel-achtigs in haar handen krijgt, er zelf mee over haar buik, armen en benen. Waar zijn borstels anders voor?

Mama zonder papa kan niet
Tycho was een weekend weg en dus mocht Fiene bij mij in bed slapen. Toen ik Bommel de volgende ochtend bij ons in bed haalde om gezellig nog even te kroelen, zat ze heel verbouwereerd naar Tycho’s kant van het bed te kijken. Ze snapte er niks van. Haar blik ging door de kamer en daarna naar mij. Wat deed Fiene daar en waar was papa gebleven? Vier dagen was hij weg, Bommel was niet in haar hum en gaandeweg het weekend werd het alleen maar erger, met zelfs slecht slapen tot gevolg. Toen Tycho weer thuis was en Bommel gezien had dat alles weer klopte, sliep ze weer als een zonnetje…

Eerst eten, dan pas verschonen!
Laatst had ze vlak voor de lunch, en dus ook voor haar dagelijkse middagslaapje, een schone luier nodig. Madam had nog niet gegeten en dus ging ze als een razende tekeer toen ze al naar boven werd gebracht. Totale kortsluiting! Deze volgorde van handelingen klopte immers niet én er was een buikje aan het knorren… Zo balen dat ik haar niet uit kon leggen dat ze heus nog mocht eten na het verschonen. Ze bleef boos tot ze weer beneden was en de lunch voor haar neus stond.

Water uit de douche is prima, maar regen uit de lucht is raar
Bommel houdt enorm van douchen. Het liefst houdt ze de douchekop zelf vast en doet ze na wat wij altijd bij haar doen, zo gaat ze met de douchekop van haar benen naar haar rug en dan ook over haar hoofd. Ze heeft geen enkel probleem met druppels op haar gezicht. Maar waar zit nou die douchekop als je buiten bent en er druppels op je hoofd vallen?!

Snoezelen doe je op school
Van alles is er thuis al voorbijgekomen aan snoezel materiaal: lavalampen, glitterlampen, lampjes die van kleur veranderen en knuffels die sterrenhemels projecteren op het plafond. Op school kan Bommel erg van de snoezelruimte en alles wat daar te beleven is genieten, lees ik in de verslagen. Thuis vindt ze al die apparaatjes maar raar. Haar oordeel? Snoezelen doe je op school.

Bedden horen opgemaakt te zijn
Toen ik een keer bovenkwam met Bommel en er achter kwam dat ik was vergeten haar bed op te maken en haar dus even op de grond neerzette, was het huis te klein. Een dergelijke ‘tussenstop’ past niet in het ritueel. Het was een regelrechte ramp, volgens Bommel. We horen in één keer naar boven te gaan en dan in een vloeiende volgorde van handelingen het ritueel af te maken. Op de grond zitten wachten tot het bed opgemaakt is hoort daar volgens Bommel beslist niet bij!

Boekjes lees je niet voor het slapen gaan
Een heerlijk moment om de dag af te sluiten: samen een boekje lezen voor het slapen gaan. Bommel vindt het echter tijdverspilling. Boekjes worden door haar resoluut weggeduwd of op de grond gegooid; sterker nog: ze wil niet eens op schoot blijven zitten. Volgens Bommel kom je namelijk maar voor 2 dingen op je slaapkamer: voor een schone luier of om te gaan slapen. Boekjes lezen doe je maar lekker beneden. Overdag. Als het licht is!